onderzoek

Wat we doen, werkt dat ook echt? En als iets niet werkt, wat kunnen we daar dan aan doen? Voor een proeftuin is dat heel belangrijk om te weten. Daarom doen we onderzoek. 

De Brabantse proeftuin dementie wil vanuit onderzoek en wetenschappelijke literatuur de praktijk ondersteunen. Zo helpen we de mensen die leven met dementie om zo prettig mogelijk thuis te wonen. Bijvoorbeeld met producten en diensten die echt voldoen aan hun behoefte. Of met oplossingen die ervoor zorgen dat die producten en diensten mensen met dementie daadwerkelijk bereiken. Ons onderzoek zoekt dus oplossingen voor vragen uit de praktijk, maar is onderbouwd met wetenschappelijke kennis.

Onderzoek in community's of practice

We onderzoeken in de community's of practice (cop's) of producten, diensten en andere interventies een bijdrage leveren aan de dementiezorg in een thuissituatie. Het onderzoek helpt om richting te bepalen: welke cop's helpen bij het behalen van onze doelstellingen? Zitten we op de goede weg of moeten we onze koers bijstellen? Ook leert ons onderzoek ons welke effectieve, duurzame werkwijzen er zijn, en hoe we de kennis die we opdoen het best kunnen verspreiden.

Overkoepelend leren

Elke cop bestaat uit vaste bouwstenen en er zijn een paar eisen waar iedere cop aan moet voldoen. Daardoor kunnen we de cop’s onderling goed vergelijken. Zo leren we niet alleen wat over die betreffende cop, maar ook op grotere schaal. We kijken altijd naar de overkoepelende bevindingen: wat werkt, wat niet, welke organisatorische belemmeringen zijn er? Als we bijvoorbeeld bij tien projecten eenzelfde dilemma tegenkomen, dan kunnen we ons afvragen: waarom werkt dat zo? Hoe kunnen we dit oplossen?

Wat hebben we al geleerd?

Door dat overkoepelend leren, wordt steeds duidelijker hoe het komt dat innovaties de mensen die leven met dementie soms niet bereiken. Bij verschillende cop’s zien we dat veel mensen die leven met dementie koudwatervrees hebben, waar het om technologie gaat. Ze zijn bang iets stuk te maken of denken dat het te ingewikkeld is. Maar mensen zijn vaak wel nieuwsgierig, zeker als ze hulp krijgen. Ook denken ze graag mee wat een innovatie voor hen kan betekenen. Een tweede belemmering ligt bij de zorgprofessionals: die zien het vaak niet als hun taak om hun cliënten te adviseren over het gebruik van innovaties. Zij willen zorg leveren, en vaak ervaren ze dit soort adviezen nog niet als zorg. Een derde knelpunt zit bij de bedrijven. Hun innovaties zijn niet altijd even zichtbaar en ook zijn ze vaak te duur. Met alle veelal lokale projecten proberen we deze kloof steeds meer te dichten.

Meer weten?

Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.