Werkwijze TipTop krijgt vervolg

Het projéct TipTop nadert zijn einde. De resultaten zijn zó positief, dat ze in de Tilburgse wijk Reeshof doorgaan met de werkwijze ervan: samen, zorgprofessional én cliënten, uitproberen van zorgtechnologische hulpmiddelen.

Technologische Innovatieve Producten Toepassen bij Ouderen door Professionals (TipTop) > startte in oktober 2018 voor de duur van 1 jaar in de Tilburgse wijk Reeshof. Studenten toegepaste psychologie van Fontys onderzoeken of de werkwijze bijdraagt aan het doel: het wegnemen van belemmeringen bij professionals én bij kwetsbare ouderen ten aanzien van het gebruik van zorgtechnologische hulpmiddelen. De werkwijze is dat ze dat sámen doen: zorgprofessional met de kwetsbare oudere. Het eindrapport van de 5 studenten ligt er binnenkort; dat wordt een mooie reden voor een officieel momentje. 

Verankeren

Marieke Dooremalen blijft tot 1 april betrokken als TipTop-projectleider. Zij zoekt naar manieren om deze werkwijze in de rest van de regio voor het voetlicht te brengen. Jenny Souren gaat samen met andere betrokken professionals de TipTop-werkwijze verankeren in de wijk. Jenny werkt sinds 1 februari als praktijkverpleegkundige ouderenzorg in een aantal huisartsenpraktijken.

wereld te winnen

De tussentijdse resultaten van dit project zijn al zó positief, dat ze ermee doorgaan in de wijk, ook al eindigt het project op 1 april. Daarna blijven de professionals de huidige werkwijze - het gezamenlijk uitproberen - hanteren en 4 keer per jaar bij elkaar komen om met en van elkaar te leren. De producten die ze bij TipTop gebruiken, zijn grotendeels in het bezit van Gezondheidscentrum Reeshof. Wat in elk geval duidelijk is, is dat er nog een wereld te winnen valt bij de zorgprofessionals zelf. Hoe meer zij op de hoogte zijn en kennis hebben van zorgtechnologische hulpmiddelen, des te beter kunnen zij hun cliënten daarover informeren.

De TipTop-deelnemers in de Reeshof Tilburg op de foto: links achter Marloeke van Oirschot - wijkverpleegkundige Thebe; midden achter Marieke Dooremalen - projectleider Tiptop; links onder van links naar rechts Mariëlle Kanters - ergotherapeut van Ergotherapie Tilburg-Waalwijk e.o.; Nancy van Gils - Thuiszusterz; Jenny Souren - praktijkverpleegkundige ouderenzorg Reeshof (Gezondheidscentrum Reeshof, huisartsenpraktijken Dalem en Tuindorp); Monique Valk - casemanager dementie - de Wever en Jolanda van ’t Westeinde - wijkverpleegkundige Thebe.

nieuws

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.