Mantelzorgers ondersteund

'Dementie en nu?' en 'Dementie, geluk ermee' zijn 2 ondersteuningsprogramma's die mantelzorgers gratis kunnen volgen in de regio Midden-Brabant.

De Midden-Brabantse zorgaanbieders Thebe, De Wever, Schakelring, Het Laar en Zorggroep Elde Maasduinen hebben de handen ineen geslagen. Doel: het aanbieden van ondersteuningsprogramma's voor mantelzorgers die dagelijks de zorg op zich nemen voor een naaste met dementie. Deze programma's zijn mede mogelijk gemaakt met de extra gelden die het ministerie beschikbaar heeft gesteld ter verbetering van de ouderenzorg. Daarom is deelname eraan gratis. Deze programma’s geven mantelzorgers een goede steun in de rug.

Belasting te zwaar

Op dit moment krijgt 1 op de 5 Nederlanders dementie. Mantelzorgers nemen een groot deel van de zorg voor een naaste met dementie op zich. Zowel thuis als in het verpleeghuis. Als partner, familielid, buur, vriend of kennis. Uit onderzoek blijkt de belasting bij ruim de helft van de mantelzorg te zwaar. Daarom is het zo belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf zorgen. Dat er balans is in de zorg voor een naaste en wat een mantelzorger zelf nog graag wil en kan doen. Dat er ruimte is om samen nog zoveel mogelijk van het leven blijven genieten.

Dementie en nu?

Het programma 'Dementie en nu?' biedt psycho-educatie aan mantelzorgers. De bijeenkomsten zijn op een locatie in Midden-Brabant. Vragen en aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>, telefoonnummer (013) 544 60 53:

  • voor mantelzorgers
  • gericht op meer leren over dementie, het behoud van de goede relatie en het draagbaar maken en houden van de zorg
  • elke bijeenkomst concentreert zich rond 1 thema, zoals invoelen in de beleving van mensen met dementie, omgaan met zorg en veranderd gedrag, communicatie of veiligheid
  • groepen van maximaal 12 personen
  • 10 wekelijks bijeenkomsten van 3 uur verspreid over 10 tot 12 weken.

DEMENTIE, GELUK ERMEE

Het programma 'Dementie, geluk ermee' biedt een sleutel tot genieten voor mensen met dementie en hun mantelzorger. De bijeenkomsten zijn op een locatie in de buurt van de woonplaats van deelnemers. Vragen en aanmelding via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoonnummer (0416) 671 248:

  • voor mantelzorgers én hun naaste met dementie
  • gericht op het samen blijven genieten ondanks de diagnose dementie
  • naast psycho-educatie en kennisoverdracht maken plezier ervaren en gezelligheid een belangrijk onderdeel uit van de bijeenkomsten, afhankelijk van de behoeften van deelnemers is er ruimte voor eigen invulling, met een gezamenlijke lunch met partners en ruimte voor ontspanning
  • groepen van 6 tot 12 personen
  • 5 driewekelijkse bijeenkomsten van 4 tot 5 uur, totale duur 15 weken.

nieuws

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.