Dementie en de notaris

Het Turks theehuis in Heusden kreeg op 29 november bezoek van een medewerker van een notariskantoor.

Dit theehuismoment was gepland aansluitend op het vrijdaggebed, waardoor er een aantal bezoekers direct door zijn gelopen. Er waren 5 mannen, waaronder de Imam, en 10 vrouwen, waaronder de vrouw van de Imam, aanwezig. Övünç Özata (foto), werkzaam bij notariskantoor Drunen, gaf de presentatie in het Turks. Hij werd in de voorbereiding ondersteund door een familielid die als advocaat werkt in Turkije. Övünç Özata gaf uitleg over dementie en financiële omstandigheden, gemachtigden, opvang/verpleeghuizen en het testament.

Machtiging

De bijeenkomst begon met een casus in de vorm van een quiz. Er kwam van alles aan bod en waren veel vragen, zoals 'Maak je het jezelf moeilijk als je geen machtiging via de notaris regelt?' Het was een informatieve bijeenkomst met ruimte voor interactie. Een aantal highlights:

  • Wees er op tijd bij om een volmacht bij de notaris te regelen. Als het dementieproces te ver is gevorderd, dan kun je te laat zijn.
  • Een volledige machtiging bij de notaris in Nederland is ook geldig in Turkije. Voorheen moest dit gemeld te worden bij het consulaat, maar dat hoeft niet meer.
  • Er zijn twee soorten machtigingen: een machtiging die direct ingaat; een machtiging die wordt opgesteld voor de toekomst en ingaat als bijvoorbeeld iemand de diagnose dementie krijgt.

nieuws

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.