Marhaban in Tilburg geslaagd

Wat is dementie nou eigenlijk precies? Wat zijn risicofactoren om het te krijgen? En hoe ga ja als naaste/familielid om met iemand die dementie heeft? De presentatie van 7 ROC-studenten gaf antwoord op deze en andere vragen tijdens 'Marhaban' in Tilburg.

Marhaban betekent welkom in het Arabisch. De werkgroep (zie foto) die deze voorlichtingsbijeenkomst organiseerde in samenwerking met de cop bouwen aan vertrouwen, heette de Marokkaanse gemeenschap in Tilburg welkom op dinsdag 2 april in wijkcentrum de Baselaer in Tilburg. Daar kwamen zo'n 15 Marokkaanse vrouwen op af. Zij lieten zich - onder het genot van een drankje en lekker koekje - informeren over dementie. Tweedejaars studenten van ROC Tilburg (richting verzorgende IG & maatschappelijke zorg) hielden de presentatie; een tolk vertaalde de informatie voor de aanwezigen.

Professionals voor ondersteuning mantelzorger

Dit is de eerste keer dat de presentatie in handen lag van ROC-studenten. En het beviel goed. De 7 hadden zich goed voorbereid en konden vragen uit de zaal prima beantwoorden. Af en toe sprong Chayenna van de Pol bij. Zoals: "Het is goed om te weten dat professionals niet alleen helpen bij de verzorging van de patiënt met dementie. Je kunt ook een professional inschakelen voor ondersteuning van de familie/mantelzorgers. Zo iemand, bijvoorbeeld een casemanager, neemt niet de dagelijkse zorg uit handen, maar kan wel adviseren en ondersteunen zodat je zelf beter voor de persoon met dementie kunt zorgen. Dat wordt een soort vertrouwenspersoon, die er voor jullie is." Het verhaal van een ervaringsdeskundige, die vertelde over haar schoonvader met dementie, kwam erg binnen: "Het is nog steeds heel moeilijk om deze ziekte te accepteren", vertelde ze. "Lichamelijk is hij nog oersterk, maar hij is ziek in zijn hoofd."

Leerzaam

De studenten geven in juni een presentatie aan klasgenoten en docenten over de presenatie die ze tijdens de Marhaban gaven en hun ervaringen ermee. Het was op deze manier voor iedereen erg leerzaam: voor de studenten én voor hun publiek.

resultaat

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.