Theehuismoment 6

Buiten was het koud, er lag sneeuw. Zouden de mensen wel komen naar het theehuismoment afgelopen 1 februari in Drunen? Binnen was het warm, rook het lekker naar ontbijt. En jawel hoor…

Tegen 10.00 uur druppelden de eerste vrouwen binnen, jong en oud. Ze kletsten gezellig terwijl vrijwilligers de borden volschepten met smakelijke gerechten. In de zaal naast de moskee waren lange tafels gedekt met manden brood en sausjes. In de loop van de ochtend bleven er nieuwe vrouwen binnenkomen, sommigen hadden hun kleine kinderen meegenomen. De meesten kwamen uit Drunen, een paar uit Oud-Heusden, in het totaal zo’n 35: een mooie opkomst!

De ziekte dementie

Toen iedereen wat gegeten had, liet Chayenna van de Pol, casemanager bij Schakelring, eerst een kort filmpje zien over een Turkse meneer met geheugenproblemen. Daarna vertelde ze over de ziekte dementie; over risicofactoren als diabetes en hart- en vaatziekten en over de eerste signalen van dementie. Isra, een jonge dame uit de Turkse gemeenschap, zorgde voor de vertaling van het verhaal van Chayenna en van de vele vragen en opmerkingen uit de zaal. Banu Evgincan, medewerkster van ContourdeTwern Tilburg, ondersteunde Isra waar nodig.

Vragen en herkenning

Met aandacht luisterden de aanwezigen naar de uitleg over hoe om te gaan met een familielid met geheugenproblemen; dat de huisarts het eerste aanspreekpunt is en dat mensen in en rond de mensen met dementie zich aan moeten passen, geduld moeten hebben en ook moeten proberen de persoon nog zoveel mogelijk zelf te laten doen. Een filmpje van Alzheimer Nederland >, over de symptomen van dementie aan de hand van 3 families met een familielid met geheugenproblemen, werd aandachtig bekeken en riep vragen en herkenning op.

Vervolgsessie

Na een korte pauze vertelde Chayenna over de verschillende vormen van dementie. Er bleven vragen komen, dus er is toegezegd dat er een vervolgsessie komt. Een mooie formule deze combinatie van ontbijt, gezelligheid en het geven van informatie.

 

resultaat

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.