De master van Chayenna

Chayenna van de Pol volgt de Master Social Work in Nijmegen. Geïnspireerd door haar ervaringen als projectleider van bouwen aan vertrouwen, wil ze gelijke zorgkansen voor iedereen.

Ik ben begin september begonnen aan de Master Social Work in Nijmegen. Stichting Schakelring heeft mij de mogelijkheid gegeven om deze master te starten en mezelf verder te ontwikkelen. De master duurt twee jaar, waarin onder meer een praktijkverbeterproject binnen Stichting Schakelring centraal staat.

Gelijke kans op zorg

Het thema van mijn project is Nederlanders met een niet-westerse migrantenafkomst en dementie. Ik heb voor dit thema gekozen, omdat ik als projectleider van het project bouwen aan vertrouwen en als casemanager dementie de moeilijkheden heb ervaren van de beperkte aansluiting van de zorg. En daarmee met de tekortkoming aan zorg voor Nederlanders met een niet-westerse migrantenafkomst. Het heeft me strijdbaar gemaakt om ook voor hen een gelijke kans op zorg te realiseren.

Ver van het bed

Ik buig me over een handelingsverlegenheid van de sociaal werker. Uit het vooronderzoek is gebleken dat Nederlanders met een niet-westerse migrantenafkomst en dementie gevoelsmatig bij de geïnterviewde professionals 'ver van het bed' staan. Het bekend worden met de individuele cliënt en de ander 'echt' ontmoeten vinden professionals moeilijk.

“Ik voelde ergens een drempel, die doen zij niet opstellen, dat is niet bij hun. Dat ligt meer bij mezelf denk ik. Een drempel vanwege toch ergens het onbekende,” vertelt een professional.
(Professional, persoonlijke communicatie, 17 oktober 2018)

Stap vooruit, stap terug

Het praktijkverbeterproject wordt gedurende de tijd steeds concreter. Het is een flexibel proces, met stappen vooruit en weer wat stappen terug om het project aan te scherpen. Verandering, aanpassing en verfijning is altijd mogelijk en nodig. Ik houd geïnteresseerde collega’s via een nieuwsbrief op de hoogte. Klik hier om je daarvoor aan te melden >
Heb je vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

interview

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.