Ontmoetingen

Ken jij het woord 'beaat'? Zo niet, schaam je niet, onze huisblogger H. ook niet. Hij zocht het op voor zijn novemberblog 'Ontmoetingen'. Veel leesplezier weer!

Mensen. Wat zijn het toch schatjes als je in het juiste humeur bent. Ik mag er graag multifocaal en -vocaal naar kijken/luisteren, naar de ene helft van de mensheid nog liever dan naar de andere, maar daar gaat het nu even niet over. Jammer dat ik aan de dove kant ben en dat mijn ogen ook niet meer zijn wat ze geweest zijn, ik weet zeker dat allerlei pareltjes van intermenselijke communicatie mij nog ontgaan. Maar laten we het glas halfvol houden.

Zo waren er die 2 ons tegemoetkomende Tilburgse dames op een zebrapad. Ze hadden net weer een onderwerp uitgediept en afgerond, en op onze hoogte gekomen vroeg de één: "En hoe is het nou met jullie Priscilla?", waarop de ander antwoordde: "Oh goed, die heej ut kaai druk gehad meej mèn."

Onbedoelde humor.

Soms is de ontmoeting wat pijnlijker van aard. Bij zo’n gelegenheid kwamen 2 groepjes vrouwen met kinderen elkaar tegen in de Heuvelstraat in T. Een vrouw uit het ene groepje roept verrast: "Hee, hallo" tegen een vrouw in het andere groepje. Die keert zich half om, een onzekere trek om de mond maar klaar om voluit een hartelijke ontmoeting voor te wenden. Zo ver komt het echter niet, want nadere inspectie leert haar dat ze geen idee heeft wie die mevrouw is.

Na enkele momenten van gênante stilte, bij beiden de blij-verraste lach op het gezicht ondertussen in de paniekstand bevroren, hervindt mevrouw 2 als eerste haar koelbloedigheid. Ze vraagt, aarzelend, "Moeten wij elkaar kennen?" De ander, inmiddels genoegzaam doordrongen van haar fout en switchend naar standje damage control, zegt even aarzelend, "Jaa..aa…, ben jij niet de vrouw van Niels?" Nee, dus! Overhaast ronden de dames het gesprekje af en zoeken een goed heenkomen, waarbij ze nog spitsroeden moeten lopen binnen hun eigen gezelschapje.

Niet leuk!

Wie is zoiets niet overkomen? Mij wel in elk geval.

Wel een mooie, recent waargenomen, ontmoeting was er een die veel weg had van de opening van dit stukje. Identieke situatie: 2 vrouwen komen ons tegemoet, ergens rond de 50. Juist op onze hoogte gekomen vraagt de ene: "En hoe oud is jullie Philippe nou?" Stante pede glijdt er een hemels-gelukzalige glimlach over het gezicht van de ander, zo intens dat op hetzelfde ogenblik de zon pauzeert in haar baan, trekvogels op weg naar Afrika halverwege Frankrijk omkeren en de reeds dunnende populatie standvogels met dubbele kracht aan het kwinkeleren slaat om te compenseren voor hun reeds vertrokken vriendjes.

Met een beate uitdrukking (beaat: kende U die? RESPECT! Zo niet dan hoeft U zich niet te schamen, ik kende hem ook niet, althans: ik wist dat het woord hier goed zou passen zonder dat ik het precies kon definiëren. Het onvolprezen internet zegt: verheerlijkt, dom-bewonderend. Weer wat geleerd!). Dus, met een beate uitdrukking op het gelaat zegt ze: "Bijna 19", en de glans die over haar gezicht glijdt is geen moederliefde meer maar pure, onversneden verliefdheid. Adoratie. Verafgoding.

Ook bij mijn vrouw, uitermate gevoelig voor atmosferische ontwikkelingen (ze kijkt ook vaak op buienradar!) is deze metamorfose niet onopgemerkt gebleven. Na een lang huwelijksleven met ondergetekende besmet geraakt met diens lichte neiging tot sarcasme, stelt ze als voettekst bij deze scene voor:  "… en hij kan al bijna praten."

De dames vervolgden hun weg, en hoewel wij het liefst rechtsomkeert hadden gemaakt om het vervolg van het gesprek voor U te noteren, hebben we daar toch maar van af gezien. Er zijn grenzen aan wat wij voor onze lezertjes doen. Hoe het verder ging, zullen we dus nooit weten, maar wij wensen de jongeman in kwestie heel veel sterkte.

H.

PS: als U een mooie ontmoeting wilt zien, moet U naar Museum De Pont in Tilburg, voor het video-kunstwerk 'De Ontmoeting' van Bill Viola. Elke keer weer prachtig!

Reageer op deze blog >


H. is gepensioneerd leraar. Hij schrijft over het leven dat hij leidt en de ups en downs die hij meemaakt. Ook over zijn gezondheid en de problemen die hij daarmee ondervindt. H. heeft de ziekte van Parkinson. Het proces daarvan lijkt op dementie, onder meer op het gebied van geheugenproblemen. En: deze ziekte verhoogt zijn kans op dementie.

 

blog

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.