Turks theehuis geslaagd

Er was 12 november weer een Turks theehuis in de moskee in Drunen. Te gast was Mary van Son, casemanager bij Stichting Schakelring.

Als presentatievorm is gekozen voor een interview met Mary. Dit werkte goed, zeker omdat de opkomst laag was, waardoor er interactie kon ontstaan. De vertaling in het Turks was in handen van Banu Evgincan, werkzaam bij Contour de Twern in Tilburg.

Casemanager

Mary maakte duidelijk dat je bij de eerste symptomen van vergeetachtigheid de huisarts moet raadplegen. Bij complexe situaties schakelt de huisarts een casemanager in. Die gaat samen met de persoon met geheugenproblemen en de familie op zoek naar oplossingen om met de nieuwe situatie om te gaan. Hoe eerder je naar de huisarts gaat, des te beter de zorg is en des te meer begrip er over de ziekte zal zijn.

De Turkse gemeenschap gaf aan dat hulp vragen moeilijk is. Ze denken: 'Dit hoort erbij, oud worden komt met problemen, wij zijn met velen om de helpende hand te bieden.' De taal is ook een probleem. Communicatie is moeilijk, adviezen vanuit de Nederlandse cultuur zijn moeilijk voor deze mensen: 'Wat zullen mensen gaan denken als we hulp gaan vragen…'

Wel of niet doorvragen

Chayenna van de Pol, projectleider van bouwen aan vertrouwen, merkte op dat onze professionals gewend zijn aan zelfredzame Nederlandse cliënten, die zelf na een diagnose doorvragen. Vanuit de Turkse cultuur wordt er echter niet doorgevraagd. Daarom stelde zij voor om huisartsen hierop attent te maken. En ze voor te stellen om bij geheugenproblemen bij migranten áltijd een casemanager in te schakelen, ook bij een niet complex ziektebeeld.

Doorvertellen

Hoewel de opkomst laag was, was het toch een geslaagde avond. Chayenna: "Jullie moeten dit verhaal doorvertellen aan jullie omgeving, zodat meerdere mensen ervan op de hoogte zijn." Het volgende theehuismoment is in februari 2019, dan staat het ziektebeeld van dementie centraal.

resultaat

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.