90 keer smakelijk

Het klonk 5 keer 6 keer 3 = 90 keer 'smakelijk' in restaurant La Cantina in Drunen afgelopen woensdag 10 oktober: 5 tafels, aan elke tafel 6 personen, die een zelf bereid 3-gangenmenu nuttigden.

Tijdens dit kookevent Groen & Grijs kookten 5 grootouder/kleinkind-koppels voor partners van de Brabantse proeftuin dementie: een heel praktische aanpak om onder het motto 'Laten we eten niet vergeten' het thema 'voeding voor mensen met geheugenproblemen' aan de orde te stellen. Stichting Maasduinen heeft dit kookevent al omarmd om er een vervolg aan te geven.

Creatieve oplossingen

"Zelf eten en geheugenproblemen hebben: dat gaat vaak niet samen. Je hoort en leest er steeds meer over in de landelijke media. Hoe los je het op? De problemen van de wet- en regelgeving rondom dit thema kunnen we als proeftuin niet veranderen; we kunnen het wél signaleren en zoeken naar laagdrempelige, creatieve oplossingen. Zoals Groen & Grijs", zegt Elise Boone, projectleider van de Brabantse proeftuin dementie.

Ondertussen: opa Henk zit lekker te smullen van zijn eigen gemaakte voorgerecht. Op de vraag wat hij aan het eten is, moet hij het antwoord verschuldigd blijven: "Dat weet ik niet meer, maar het is wél lekker.

Groen & Grijs

Groen & Grijs is het afstudeerproject van Melissa de Laat dat ze uitvoerde onder de vlag van deze proeftuin binnen het initiatief 'smakelijk'. Zie dit filmpje voor de toelichting op het concept:

Kort samengevat: kleinkinderen koken sámen met hun grootouder(s) die last hebben van geheugenproblemen. Dat is gezellig én belangrijk. Om deze aanpak onder de aandacht te brengen, was er 10 oktober het kookevent Groen & Grijs. Danny van Lamoen stelde daarvoor zijn etablissement La Cantina beschikbaar, zijn keuken en zijn chef-kok. Hij dacht 5 3-gangenmenu's uit met herkenbare gerechten voor mensen met geheugenproblemen, waarvan de bereiding niet erg moeilijk is. Ook zorgde hij dat alle ingrediënten en kookbenodigdheden klaar stonden voor de kookkoppels. Een willekeurige greep uit de gerechten: paprikataart met kaas, chocolademousse, pompoensoep, hangop met rood fruit, salade met haring en bietjes en gevulde kipfilet met roomkaas en spinazie.

Download hier het Groen & Grijs-receptenboek met ingrediënten en bereidingswijze van alle 15 gerechten >

Eten en praten over voeding

De grootouder/kleinkind-koppels kookten aan de eettafel en in de professionele keuken voor genodigde partners van de proeftuin: de gemeente Heusden, stichting Maasduinen, Thebe, De Wever, Zorgnetwerk Midden-Brabant en stichting Schakelring. Naast bijvoorbeeld tonijnsalade op toast óp tafel kwam er ook gesprek over voeding op gang áán tafel; tijdens de bereiding van de gerechten en tijdens het nuttigen ervan. Zo zegt opa Jan tegen zijn kleindochter Jaël: "Dit gaan we ook een keer voor oma doen. Zij kookt elke dag voor mij. Zullen wij samen eens voor haar koken?" Kleindochter Shirley complimenteert haar oma die rode bieten aan het snijden is: "Gaat goed zo hé, dit is een mooie oefening voor het kerstdiner." Opa Henk grijpt de gelegenheid aan om te vertellen over hoe hij vroeger in het leger maaltijden buiten op vuur moest klaarmaken. Zijn ogen twinkelen…

Ondertussen: oma van Kessel zit lekker te dollen met iedereen en heeft de grootste schik in de keuken. Ze is nog helemaal bij de pinken hoor: "Mag ik een doggie bag om het restant van die heerlijke pasta met tomaat en gehaktsaus mee naar huis te nemen?"

Er gaan naast 'lekker' heel wat woorden door het restaurant: gezellig, belangrijk, allergie, suiker, bederfelijk, drinken, bezoek, samen, superleuk, macaroni, wijntje… de mensen kletsen en snijden, bakken en eten en hebben bovenal veel plezier met elkaar. De 9 mannen van kookclub 'van 't Rechte Eind' vervulden een onmisbare rol tijdens het event: 5 van hen ondersteunden aan tafel en in de keuken bij het bereiden van de gerechten; de anderen assisteerden waar ze maar konden: achter de bar, bij de afwasmachine en aan de kooktafels. Bekijk het fotoverslag van Groen & Grijs >

Concept omarmd

Ook de proeftuinpartners zijn enthousiast en overdenken om 'ook zoiets' te organiseren.
Zoals stichting Maasduinen, die het concept Groen & Grijs al gewoon helemaal heeft omarmd: "Wij zien eten echt als een stuk welzijn, daarnaast verbindt eten. We willen hier jong en oud meer in betrekken", zegt Marjon Kerstens, welzijnsadviseur van de locatie Antoniushof in Waalwijk. Stichting Maasduinen smeedt volop plannen om Groen & Grijs een vervolg te geven.

Ondertussen: oma Van Brunschot weet het nog goed: "Voor mij geen kruiden hoor en voor mijn kleindochter geen noten."

Samen

"Samen is het toverwoord", benadrukt Chayenna van de Pol van stichting Schakelring. "Niet dat 'wij' voor hen koken, maar samen met elkaar. Dat is ook belangrijk in de thuissituatie: betrek de persoon met geheugenproblemen bij het koken. "Opa, doe jij de uien", vraagt kleindochter Jaël terwijl ze samen boven een warme pan kip kerrie staan. Opa glundert…

IMG 2925
IMG 2991
IMG 3010
IMG 3005
IMG 2935
IMG 3009
IMG 3004
IMG 2949
IMG 3057
IMG 3083
IMG 2986
IMG 3070
IMG 3069
IMG 3023
IMG 2938
IMG 3052
voorkant receptenboek
IMG 2943
IMG 3071
IMG 2910
IMG 3063
IMG 2945
IMG 3030
IMG 2905
IMG 3024
IMG 3064
IMG 2989
voorkant informatiebrieven
IMG 3081
IMG 2941
IMG 3002
IMG 3073
IMG 3016
IMG 3061
IMG 2987
IMG 3018
IMG 2988
IMG 3026
voorkant toolkit
IMG 3054
IMG 3049
IMG 3038
IMG 3082
IMG 2999
IMG 2961
IMG 3032
IMG 2968
IMG 3033
IMG 2972
IMG 3080
IMG 3008
IMG 2912
IMG 3013
IMG 2993
IMG 3046
IMG 3056
IMG 2908
IMG 2930
IMG 3072
IMG 2977
IMG 2953
IMG 3059
IMG 2942
IMG 3045
IMG 2954
IMG 3051
IMG 2931
IMG 3022
IMG 3068

 

inspiratie

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.