Voorlichtingsfilmpjes over dementie

2 SIC-studenten hebben 2 dezelfde voorlichtingsfilmpjes over dementie gemaakt, eentje Arabisch en eentje Turks ondertiteld.

De 2 SIC-studenten (Sociaal Innovatiecentrum Oisterwijk) volgen de opleiding toegepaste psychologie aan Fontys in Eindhoven. De proeftuin heeft ze voor de cop bouwen aan vertrouwen ingeschakeld om een PR-campagne te ontwikkelen. Die moet de kennis over dementie en de rol van de huisarts (toegangspoort tot hulpverlening) vergroten bij Nederlanders met een migrante afkomst. De filmpjes maken deel uit van die campagne.

Tips

Marokkaanse en Turkse ROC-studenten gaven nog wat tips mee naar aanleiding van de presentatie van de filmpjes. Zoals: verbeeld de moeilijke periode voor mensen met dementie door het eerste deel van de filmpjes zwart-wit te maken en eindig in kleur: om uit te beelden dat het leven kleuriger is nadat je hulp hebt ingeroepen. De filmpjes zijn te zien in de wachtkamer bij huisartsen en worden gebruikt tijdens bijeenkomsten, zoals de theehuismomenten in Tilburg. Bekijk de filmpjes hieronder. Dááronder lees je het Nederlandse script.

Nederlands script

Mijn vader was mijn vader niet meer. Hij haalde plotseling geen plezier meer uit zijn favoriete bezigheden en hij begon onbegrijpelijke verhalen te vertellen tegen buurtbewoners. Hij leek niet meer zichzelf te zijn. Papa was altijd mijn idool, maar ik begon me steeds meer voor hem te schamen. Na een bezoek aan de huisarts, bleek hij dementie te hebben. We werden doorverwezen naar professionele hulp, wat wij echter niet hebben aangenomen. We wilden zelf voor papa zorgen, maar het ging steeds slechter met hem. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor professionele zorg aan huis en dit heeft rust gebracht in ons gezin. We kunnen nu weer lachen om zijn grapjes en hem beter ondersteunen. Ik heb spijt dat we niet eerder hulp hebben ingeschakeld, anders hadden we dit veel eerder begrepen: papa is niet gek, hij heeft de ziekte dementie!

filmpje

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.