Inspirerende conferentie

De toekomstige uitdagingen voor dementievriendelijke gemeenten. Dat stond op het programma van de interregionale conferentie Noord-Brabant (Nederland) en Vlaanderen (België) op 26 april in 's-Hertogenbosch.

Een terugblik op een inspirerende bijeenkomst voor iedereen die zich betrokken voelt of geïnteresseerd is in het onderwerp dementievriendelijke gemeenten: de dagvoorzitter opende de dag en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Henri Swinkels verzorgde het welkomstwoord. Swinkels deelde zijn ervaring met zijn moeder: “Het is eigenlijk best vervelend dat ze haar kleinkinderen niet meer bij de naam noemt”, vertelde hij. Brabant telt 30.000 mensen met dementie: 70% daarvan woont thuis, dat percentage loopt op tot 80%. Swinkels gaf mee dat de samenleving moet leren om om te gaan met mensen met dementie: het is niet de persoon met dementie die zich moet aanpassen. Er zijn inmiddels al 36 gemeenten dementievriendelijk. Het streven is dat dat er in 2020 64 zijn.

Als intermezzo deelde de Vlaamse storyteller Rien van Meensel tijdens het plenaire gedeelte inspirerende verhalen over mensen met dementie: “Zowel grote als kleine verhalen van mensen zijn belangrijk." Zij maakte met haar verhalen indruk op het publiek dat in stilte aandachtig luisterde.

Campagnes

'Vergeet dementie, onthou mens' is een Vlaamse campagne van het expertisecentrum dementie Vlaanderen waarbij Olivier Constant is betrokken. Hij gaat ervan uit dat mensen met dementie een rijk emotioneel leven behouden, er nood is aan contact en zij dromen blijven koesteren: “Kijk niet alleen in de achteruitkijkspiegel, maar durf ook nog vooruit te kijken”, gaf hij mee aan de bezoekers. "Als je kijkt naar wat mensen nog kunnen, dan zal hun aandoening achter hun talenten verdwijnen en niet andersom. Naast de Vlaamse campagne is er ook een actieve landelijke Nederlandse campagne, samen dementievriendelijk. Wies Arts praatte hierover vanuit Zet en deed een oproep om via de website de training te doen en zo een dementievriendelijke gemeente te worden.

Film over onderzoek

'Armoede en dementie, dubbel pech?' is een onderzoek van onder andere Riet Pauwels van het Belgische Regionaal expertisecentrum Orion in samenwerking met PGN. Risicogroepen zijn jonge mensen met dementie en dementie bij alleenstaanden. Er is een film ontwikkeld over de inhoud van dit onderzoek, waarvan een gedeelte is getoond tijdens deze conferentie. Lees hier meer over dit onderzoek >

Mensen met een migranten achtergrond en dementie

Het onderwerp migranten en dementie kan niet meer onbesproken blijven. Jeanny Vreeswijk - Manusiwa (NOOM) ging in op het belang van het kénnen van de oudere migrant. Zij noemt dat 'de andere wereld van dementie'. Kennis over de migratiegeschiedenis is belangrijk, hoe was de jeugd, hoe was de opvang hier? Er is bij deze groep mensen een enorme achterstand in kennis. Dementie hoort gewoon bij het ouder worden. Daarnaast is er sprake van een transitie in familiezorg. De volgende generaties, die vaak opgegroeid zijn in Nederland, denken niet meer zo traditioneel over familiezorg. Haar oproep: "Zorg dat u de sociale kaart kent van de oudere migrant, zoals het familienetwerk." Zij deelde de song 'Aan de andere kant'.

Workshops

Naast de toelichting van Jeanne stond het onderwerp dementie bij mensen met een migratieachtergrond ook centraal in één van de workshops. Riet Pauwels ging tijdens deze workshop in op een lokaal project in Antwerpen van het Regionaal expertisecentrum dementie Orion in samenwerking met PGN: 'Dementie kent geen kleur'. Ze vertelde dat het vinden van de mensen waar het om gaat veel tijd en energie heeft gekost. Allerlei verenigingen waar migranten ouderen komen, zijn aangeschreven om samen te werken. Slechts één vereniging ging daarop. De onderzoekers hebben er ongeveer één jaar voor nodig gehad om respondenten te vinden. Voor de zomer in 2019 wordt het onderzoek op een symposium gepresenteerd.

Ontwikkel cultuursensitiviteit

Naar aanleiding van deze informatie kwam er een gesprek op gang met alle aanwezigen. Dat maakte ook duidelijk dat migranten de verschijnselen van dementie vaak zien als ouderdomsverschijnselen, waardoor ze niet naar de huisarts gaan. Canan Yenice en Sibel Özbay vertelden over hun ervaringen vanuit het Netwerk Ouderen Migranten Brabant en Alzheimer Nederland. Sibel (ervaringsdeskundige) gaf aan dat het heel moeilijk is om te weten welke vragen je moet stellen, om te weten wat de juiste weg is. Chayenna van de Pol deelde daarover haar visie vanuit haar ervaringen binnen de Brabantse proeftuin dementie (de cop bouwen aan vertrouwen) en Stichting Schakelring: "Het is belangrijk dat zowel de migranten ouderen als de Nederlandse zorgaanbieders cultuursensitiviteit ontwikkelen om zo tot elkaar te kunnen komen. Zij moeten allebei een stap naar elkaar zetten om elkaar te willen en durven ontdekken en de aansluiting tot elkaar te kunnen vinden. Uit de comfortzone stappen en ontdekken. Zo kunnen we kleurrijker worden en elkaar ontmoeten."

Naast de workshop dementie bij mensen met een migratieachtergrond waren er nog 4 inspirerende workshops. Zo gingen de bezoekers met nieuwe informatie en uitdagingen terug naar huis. Bekijk hier onder meer de inhoud van alle workshops en de presentaties die zijn gegeven >

inspiratie

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.