Herinneringskoffers

'Wanneer gaan we weer een spelletje uit de koffer doen'? Bewoners vragen er zelf om: de herinneringskoffers die gratis te leen zijn bij de Geheugenwinkel Tilburg.

Je kunt bij de Geheugenwinkel Tilburg koffers lenen om herinneringen op te halen. Er zijn 10 thema’s: Tilburg, Waalwijk, het Rijke Roomsche Leven, de natuur, de jeugdjaren, verliefd/verloofd/getrouwd, Nederlandse gewoontes en tradities, oude ambachten en beroepen, het Koningshuis en het huishouden. De koffers bevatten onder meer boeken, kaartensets, CD's, themadoosjes en spelletjes.

Samen genieten

Verhalen van vroeger, foto’s, spelletjes, liedjes, muziek, filmbeelden en voorwerpen helpen bij het samen genieten van wat je nog weet. Wanneer je een koffer leent, mag je die een maand lang gebruiken. De borg is € 25 en als je de koffer in goede staat en met alles er in terugbrengt, krijg je dat geld terug.

De koffers worden regelmatig uitgeleend, soms aan privépersonen, vaak aan mensen van een zorginstelling of dagvoorziening. Twee gebruikers delen hun ervaringen:

Een echte aanvulling

Angelique van Cronenburg van het Boeijend Huys in Berkel-Enschot: "Vanuit Het Boeijen Huys (ouderenzorg) maken wij maandelijks gebruik van de herinneringskoffer bij de dagbegeleiding; Het Kleine huys. Het materiaal is erg afwisselend en er worden vrolijke kleuren gebruikt. Voor onze mensen zijn de fotoboeken erg herkenbaar en het is ook leuk om zelf of samen erin te kijken. Het is uitnodigend en brengt heel makkelijk een gesprekje op gang. Er zij verschillende themakoffers voor bijna elke maand wel een ander. Je kan dus variëren en voor de meeste bewoners zijn de koffers elke keer weer nieuw.  Wij zijn heel dankbaar dat wij hier gebruik van kunnen maken! Het is echt een aanvulling en biedt ondersteuning bij het bespreekbaar maken van een bepaald onderwerp."

Levendige gesprekken

Herbert Rieff van Martha Flora in Bavel: "Ik ben medewerker welzijn bij Martha Flora Bavel. Dit is een particulier initiatief in dementiezorg. Regelmatig leen ik herinneringskoffers bij de Geheugenwinkel Tilburg voor onze bewoners. De verschillende thema’s van de koffers zorgen ervoor dat we elke keer weer een ander onderwerp kunnen belichten. De verschillende materiaalvormen maken dat iedereen bij ons er mee kan werken. De ene bewoner vindt het zeer leuk om in de themaboeken te lezen en te kijken. Hierbij ontstaan vaak levendige gesprekken en worden veel herinneringen opgehaald. Een ander vindt de muziek, die er altijd bij zit, weer mooi om naar te luisteren. Er wordt dan vaak meegezongen. Weer een ander vindt het leuk om het zelfgemaakte spel uit de koffer te spelen. Bij het aanvullen van de spreekwoorden en gezegdes doet iedereen op zijn manier mee. En dat is altijd een leuke activiteit om samen te doen. Al met al zitten er genoeg verschillende dingen in de koffers om er leuk mee bezig te kunnen zijn. Ik hoop voor onze bewoners van Martha Flora nog vaak de koffers om te kunnen wisselen. Want om met een bewoner te citeren: 'Wanneer gaan we weer een spelletje uit de koffer doen?'"

inspiratie

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.