Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Ook alleenstaanden. Juist bij deze groep doet zich het probleem voor met betrekking tot het nuttigen van maaltijden.
Aankleden en andere onderdelen van zelfverzorging lukken bijvoorbeeld nog wél goed, maar zelf eten lukt niet meer. Omdat ze bijvoorbeeld een bord met eten niet meer herkennen, beperkt houdbaar eten niet juist opbergen en/of zich niet meer bewust zijn van houdbaarheidsdata. Dat leidt ook tot situaties dat mensen eten innemen dat over de datum is, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het gaat dus om het niet nuttigen van maaltijden én om het nuttigen van gezond voedsel. Dit vraagt om intensievere ondersteuning. In een aantal situaties kan een verzorgende van een thuiszorgorganisatie een maaltijdbereiding combineren met een zorgmoment. Maar er blijven bij een kleine groep mensen momenten waarop er niemand is die ervoor zorgt dat er voldoende en goed gegeten en gedronken wordt als die persoon daar zelf de regie niet meer over kan voeren. Dat vraagt om creatieve oplossingen, zoals het project Groen & Grijs.
Groen & Grijs is een vernieuwend concept om oplossingen voor het nuttigen van maaltijden door alleenstaande mensen met dementie boven tafel te krijgen. Het is ontwikkeld door Melissa de Laat in opdracht van de Brabantse proeftuin dementie. Tijdens dit kookevent bereiden mensen met dementie samen met hun kleinkinderen een maaltijd. Daarbij zijn partners van de proeftuin aanwezig. Zij ervaren dat er creatieve manieren zijn die bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het letterlijke resultaat, de maaltijden, eten alle aanwezigen daarna lekker op; het figuurlijke resultaat, innovatieve oplossingen, nemen de proeftuinpartners mee naar huis: van de eettafel naar de agenda op de overlegtafel. Wil jouw organisatie een Groen & Grijs kookevent houden? Neem contact met Melissa >