smakelijk

Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Ook alleenstaanden. Juist bij deze groep doet zich het probleem voor met betrekking tot het nuttigen van maaltijden.

Aankleden en andere onderdelen van zelfverzorging lukken bijvoorbeeld nog wél goed, maar zelf eten lukt niet meer. Omdat ze bijvoorbeeld een bord met eten niet meer herkennen, beperkt houdbaar eten niet juist opbergen en/of zich niet meer bewust zijn van houdbaarheidsdata. Dat leidt ook tot situaties dat mensen eten innemen dat over de datum is, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het gaat dus om het niet nuttigen van maaltijden én om het nuttigen van gezond voedsel. Dit vraagt om intensievere ondersteuning.

Driemaal per dag

In Tilburg, Nederland en de rest van de wereld heeft iedereen recht op eten, drinken en een dak boven het hoofd. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er goed, gezond en voldoende gegeten en gedronken wordt. Voor mensen in een kwetsbare situatie zijn er vaak gezinsleden en/of mantelzorgers die zorgen dat er driemaal per dag een voedzame maaltijd op tafel staat. Bij alleenstaande mensen met dementie is dit niet altijd het geval. In een aantal situaties kan een verzorgende van een thuiszorgorganisatie een maaltijdbereiding combineren met een zorgmoment. Maar er blijven bij een kleine groep mensen momenten waarop er niemand is die ervoor zorgt dat er voldoende en goed gegeten en gedronken wordt als die persoon daar zelf de regie niet meer over kan voeren. Dat vraagt om creatieve oplossingen.

Vruchten van de cop smakelijk

19 november 2018: Groen & Grijs gewonnen

19 november 2018: Groen & Grijs gewonnen
Dementiezorg voor Elkaar heeft Groen & Grijs uitgeroepen tot het beste dementie-idee van Nederland in 2018. Lees het volledige bericht >

september 2018: 90 keer smakelijk

september 2018: 90 keer smakelijk
Het kookevent Groen & Grijs op 10 oktober was een groot succes. Het klonk onder het motto 'Laten we eten niet vergeten' maar liefst 90 keer smakelijk. Lees het verslag >

augustus 2018: kookevent Groen & Grijs

augustus 2018: kookevent Groen & Grijs
Het innovatieve concept Groen & Grijs zet het belang van het nuttigen van maaltijden door allenstaande mensen met dementie op de agenda. Er is op woensdag 10 oktober een kookevent dat oplossingen voor dit probleem boven tafel moet krijgen. Lees meer >

mei 2018: resultaten steekproef

Er een (niet-wetenschappelijke), kleine steekproef gedaan onder huisartspraktijken, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en Wmo-loket medewerkers in de gemeenten Waalwijk, Heusden, Goirle en Loon op Zand. Daaruit blijkt dat bij 63 mensen met dementie er een probleem is bij het nuttigen van maaltijden: dat is 26% van de caseload van de 15 respondenten. Lees de samenvatting van dit onderzoek >

maart 2018: co-creatie levert 3 ideeën op

maart 2018: co-creatie levert 3 ideeën op
Er was 1 maart een co-creatie om ideeën op te doen rondom de problemen van mensen met dementie en voeding. Dat leverde 3 vernieuwende concepten op. Lees meer >

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.

Joomla webdesign door alseenrodelap.nl

is onderdeel van het

Midpoint