smakelijk

Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Ook alleenstaanden. Juist bij deze groep doet zich het probleem voor met betrekking tot het nuttigen van maaltijden.

Aankleden en andere onderdelen van zelfverzorging lukken bijvoorbeeld nog wél goed, maar zelf eten lukt niet meer. Omdat ze bijvoorbeeld een bord met eten niet meer herkennen, beperkt houdbaar eten niet juist opbergen en/of zich niet meer bewust zijn van houdbaarheidsdata. Dat leidt ook tot situaties dat mensen eten innemen dat over de datum is, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het gaat dus om het niet nuttigen van maaltijden én om het nuttigen van gezond voedsel. Dit vraagt om intensievere ondersteuning. In een aantal situaties kan een verzorgende van een thuiszorgorganisatie een maaltijdbereiding combineren met een zorgmoment. Maar er blijven bij een kleine groep mensen momenten waarop er niemand is die ervoor zorgt dat er voldoende en goed gegeten en gedronken wordt als die persoon daar zelf de regie niet meer over kan voeren. Dat vraagt om creatieve oplossingen, zoals het project Groen & Grijs.

Groen & Grijs

Groen & Grijs is een vernieuwend concept om oplossingen voor het nuttigen van maaltijden door alleenstaande mensen met dementie boven tafel te krijgen. Het is ontwikkeld door Melissa de Laat in opdracht van de Brabantse proeftuin dementie. Tijdens dit kookevent bereiden mensen met dementie samen met hun kleinkinderen een maaltijd. Daarbij zijn partners van de proeftuin aanwezig. Zij ervaren dat er creatieve manieren zijn die bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het letterlijke resultaat, de maaltijden, eten alle aanwezigen daarna lekker op; het figuurlijke resultaat, innovatieve oplossingen, nemen de proeftuinpartners mee naar huis: van de eettafel naar de agenda op de overlegtafel. Wil jouw organisatie een Groen & Grijs kookevent houden? Neem contact met Melissa >

Vruchten van de cop smakelijk

september 2019: Groen & Grijsachtiger

september 2019: Groen & Grijsachtiger
Hart van Brabant wordt steeds Grijs & Groenachtiger: er zijn in 2019 in maar liefst 6 gemeenten kookworkshops. Lees meer >

augustus 2019: Groen & Grijs overgedragen

Na een geslaagde eerste editie van Groen & Grijs in Jongerencentum Mainframe in Goirle, heeft de proeftuin dit kookevent officieel overgedragen aan Mainframe en Thebe. De organisatie plant nog 4 edities in 2019 en zoekt daarbij steeds naar een ander restaurant voor de samenwerking.

juni 2019: Groen & Grijs in Goirle

juni 2019: Groen & Grijs in Goirle
Yes, het tweede Groen & Grijs kookevent is een feit: Jongerencentrum Mainframe hield een kookworkshop in Goirle. En dat smaakt naar meer, lees maar >

april 2019: € 5.000 voor Groen & Grijs

De stichting Maasduinen in de gemeente Loon op Zand heeft maar liefst € 5.000 gewonnen via de ING-actie 'Help Nederland Vooruit' om een Groen & Grijs-event te realiseren. Nu nog even kijken wanneer er voldoende mankracht is om het evenement te organiseren. Wordt vervolgd.

februari 2019: ingrediënten Groen & Grijs gebundeld

februari 2019: ingrediënten Groen & Grijs gebundeld
Wil jij voor jouw organisatie een Groen & Grijs kookevent organiseren? Maak dan gebruik van de Groen & Grijs ingrediëdnten: het receptenboek, de toolkit en de informatiebrieven. Die staan nu gebundeld op deze site >

januari 2019: Groen & Grijs op de radio

Het kookevent Groen & Grijs was een item tijdens het KRO/NRCR radioprogramma Zin in Weekend. Luister mee >

november 2018: Groen & Grijs gewonnen

november 2018: Groen & Grijs gewonnen
Dementiezorg voor Elkaar heeft Groen & Grijs uitgeroepen tot het beste dementie-idee van Nederland in 2018. Lees het volledige bericht >

september 2018: 90 keer smakelijk

september 2018: 90 keer smakelijk
Het kookevent Groen & Grijs op 10 oktober was een groot succes. Het klonk onder het motto 'Laten we eten niet vergeten' maar liefst 90 keer smakelijk. Lees het verslag >

augustus 2018: kookevent Groen & Grijs

augustus 2018: kookevent Groen & Grijs
Het innovatieve concept Groen & Grijs zet het belang van het nuttigen van maaltijden door allenstaande mensen met dementie op de agenda. Er is op woensdag 10 oktober een kookevent dat oplossingen voor dit probleem boven tafel moet krijgen. Lees meer >

mei 2018: resultaten steekproef

Er een (niet-wetenschappelijke), kleine steekproef gedaan onder huisartspraktijken, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en Wmo-loket medewerkers in de gemeenten Waalwijk, Heusden, Goirle en Loon op Zand. Daaruit blijkt dat bij 63 mensen met dementie er een probleem is bij het nuttigen van maaltijden: dat is 26% van de caseload van de 15 respondenten. Lees de samenvatting van dit onderzoek >

maart 2018: co-creatie levert 3 ideeën op

maart 2018: co-creatie levert 3 ideeën op
Er was 1 maart een co-creatie om ideeën op te doen rondom de problemen van mensen met dementie en voeding. Dat leverde 3 vernieuwende concepten op. Lees meer >

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.