licht doet leven

Licht stimuleert de werking van onze biologische klok. Het is in het bijzonder voor mensen met dementie belangrijk dat die klok niet ontregeld raakt. Terwijl dat juist bij hen op de loer licht. Een lamp met dynamisch licht kan de oplossing bieden.

Mensen met dementie krijgen vaak veel te weinig licht. Dit komt omdat ze minder buiten zijn en onvoldoende bewegen en/of hun huisvesting te donker is en/of de kwaliteit van hun ogen verslechteren. Komt bij: hun brein stuurt niet meer de juiste signalen om de hormoonhuishouding te stimuleren en ze zijn vaak ook geestelijk minder actief.

Een goed ritme heeft ook invloed op stemming en gedrag. Omdat hun biologische klok van slag raakt, doen mensen met dementie vaak dutjes overdag. Daardoor zijn ze ’s nachts meer wakker en kunnen gaan ronddwalen. Voor hun verzorgers is dit vaak heel lastig, omdat zij hierdoor ook uitgeput raken. Nachtelijke onrust is dan ook 1 van de belangrijkste redenen om van een thuissituatie naar een instelling te gaan. 

Dynamisch licht

Voor een goede biologische klok hebben mensen met dementie hebben 3 tot 5 keer zoveel licht nodig dan andere volwassenen. Waarbij de 'kleur' van het licht ook relevant is: overdag blauwer om de cortisolproductie te stimuleren en ons actiever te maken; 's avonds roder, dat stimuleert de melatonineproductie om te ontspannen voordat we gaan slapen. De verschillende kleur-en intensiteitsveranderingen noemen we 'dynamisch licht'.

Het bedrijf Sparckel heeft, samen met mensen die leven met dementie, een lamp ontwikkeld die dynamisch licht afgeeft met eigenschappen die de nachtrust en het functioneren van mensen bevorderen. Deze innovatie kan het leven met dementie in een thuissituatie positief stimuleren. In de cop licht doet leven onderzoeken we de gebruiksvriendelijkheid van die lamp bij mensen met dementie. Ook brengen we kennis en attitude van professionals ten aanzien van dynamisch licht in kaart met verbetering daarvan als doel.

Vruchten van de cop licht doet leven

januari 2019: weer een publicatie in ICT&Health

januari 2019: weer een publicatie in ICT&Health
De praktijktest en het onderzoek die we vanuit onze proeftuin doen naar dynamisch licht, staat nu in het magazine ICT&health. Daar zijn we best wel trots op! Lees meer >

december 2018: publicatie in ICT&Health

De proeftuin staat in het ICT&health magazine met een eigen artikel over de praktijktest en het onderzoek dat we doen naar dynamisch licht bij thuiswonende mensen met dementie. Lees meer >

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.