de Geheugenwinkel Tilburg

Er bestaat veel zorgtechnologie voor mensen met dementie. Toch blijven veel mogelijkheden onbenut.

Mensen die leven met dementie én zorgprofessionals zijn terughoudend als het om zorgtechnologie gaat. En niet alle technologie voorziet in een behoefte. De Geheugenwinkel Tilburg, onderdeel van De Wever, probeert daar wat aan te doen. Door meer mensen met dementie voor te lichten en daarbij maatwerk te leveren. Zodat iedereen die leeft met dementie een goed besluit kan nemen over het gebruik van zorgtechnologie. En mensen de hulpmiddelen ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Luisterend oor

Daarnaast bieden de vrijwilligers een luisterend oor, geven informatie bij vragen over huishoudelijke hulp tot dagbesteding tot een wens voor opname en verwijzen indien nodig door naar bijvoorbeeld een casemanager. Je kunt er spullen uitproberen en lenen, zoals de herinneringskoffers. Bovendien is er in het pand waarin de Geheugenwinkel is gevestigd elke tweede dinsdag van de maand het Alzheimer café >

De Geheugenwinkel Tilburg is gevestigd aan het Korvelplein 60 in Tilburg is elke werkdag open van 9 tot 12 uur.

vruchten van de cop de Geheugenwinkel Tilburg

16 november 2017

16 november 2017
De vrijwilligers van De Geheugenwinkel Tilburg zijn 16 november bijgespijkerd over de technologische hulpmiddelen die in deze 'winkel' komen. Lees het verslag van deze bijscholing >

september 2017

Tijdens de feestweek van maandag 18 tot en met 25 september viert de Geheugenwinkel Tilburg het 10-jarig bestaan. Bekijk het programma >

juni-juli 2017

Samen met de Brabantse proeftuin dementie werkt de Geheugenwinkel Tilburg aan een communicatieplan om de winkel meer op de kaart te krijgen.

mei 2017

De Geheugenwinkel Tilburg heeft 2 iPads aangeschaft waarmee ze bezoekers vertrouwd kunnen laten raken met het gebruik ervan. Lees het nieuwsbericht hierover >

april 2017: overleg met het Huis van Morgen

De Geheugenwinkel Tilburg is in overleg met het Huis van Morgen over samenwerking om (zorgtechnologische) hulpmiddelen meer toegankelijk te maken voor iedereen. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers van de Geheugenwinkel daar voorlichting gaan geven over technologie.

2007-nu: bezoek de Geheugenwinkel Tilburg

De Geheugenwinkel biedt een overzicht van de sociale kaart van de gemeente op het gebied van dementie. Mensen die leven met dementie en zorgprofessionals vinden er informatie over hulpmiddelen. Een aantal artikelen zijn er ook te koop.

Ervaringsdeskundige vrijwilligers bemensen de Geheugenwinkel. Zij bieden een luisterend oor en zoeken samen met de klant naar praktische oplossingen. De vrijwilligers zijn geschoold in het signaleren van mogelijke zorgvragen achter de aanvankelijke vraag. Als dat aan de orde is, dan verwijzen zij mensen door naar de dementieconsulenten. Die zijn in hetzelfde gebouw gehuisvest.

De winkel is vijf ochtenden per week open en trekt gemiddeld 10 bezoekers per week. Daarnaast zijn er mensen die bellen met vragen en voor informatie. Ook is er een webwinkel. De Geheugenwinkel is tevens open tijdens de goedbezochte bijeenkomsten van het Alzheimercafé.

De Geheugenwinkel Tilburg, Korvelplein 60, 5025 JS Tilburg, telefoonnummer 013 544 60 53

2007: eerste Geheugenwinkel geopend

Phil Mutsaers, geheugen- en dementieconsulent bij De Wever, ontwikkelde de Geheugenwinkel Tilburg. In 2007 is de eerste Geheugenwinkel van Nederland geopend.

'Enjoy the little things in life because one day you`ll look back and realize they were the big things'.

(Kurt Vonnegut)
©2017 Brabantse proeftuin dementie. Alle rechten voorbehouden.